luni, 7 noiembrie 2011

Lansarea Centrului de Formare si Informare Pro-diaspora


LANSAREA CENTRULUI DE FORMARE SI INFORMARE DIN PARIS, FRANT
Paris, 7 Octombrie 2011 — La 1 Octombrie 2011, în Paris, Franta, prin iniţiativa Asociaţiei MediaticePro-Diaspora Franţa, cu suportul Proiectului “Susţinerea implimentării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova”, finanţat de UE IEVP şi implimentat de OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, a fost lansat Primul Centru de Formare si Informare destinat comunităţilor de moldoveni aflaţi în Franţa.

Scopul centrului este să contribuie la îmbunătăţirea accesului cetăţenilor RM la informaţii diversificate, promovarea multi-sectorială, acordare de asistenţă şi consultanţă specifică, oferirea serviciilor informaţionale electronice, personalizate şi de grup.

În cadrul Centrului de Formare şi Informare din Paris,comunitatea moldovenilor poate beneficia de:
        * sală de informare dotată cu calculatoare conectate la internet şi materiale informaţionale utile.
        * clasă de formare unde se vor preda cursuri de limbă şi literatură română pentru copii şi cursuri intensive de studiere a limbii franceze pentru adulţi .

La eveniment au participat oficialitaţi ai Ambasadei Republicii Moldova din Franta, Biroului Relatii Interetnice, repezentanti ai instituţiilor donatoare din Franta, membri ai Asociaţiei Mediatice Pro-Diaspora Franţa cît şi lideri şi membri ale altor asociaţii de moldoveni din Paris.

Acest model, reprezintă o structură demnă de a fi multiplicată si în alte state /orase compact localizate de emigranţii moldoveni - o initiativa cu avantaje de re -/integrare a comunitaţilor noastre, fie în statele - gazdă (UE), fie înapoi, acasă, cu efecte de valorizare a oportunitaţilor de afaceri, respect si drepturi identitare, pastrare si promovare a valorilor cultural - naţionale.

Ion Ciobanu
Presedinte Pro-diaspora France
Sursa: http://comunicate.md/index.php?task=articles&action=view&article_id=4398

PRO DIASPORA France


Article de Gilles Ribardière
Publiée sur http://moldavie.fr/spip.php?article2080

S’arracher de ses racines, d’une grande partie de sa famille, constitue toujours une épreuve douloureuse, même si le pays dont on se sépare n’apportait pas le bien-être que l’on est en droit d’espérer.
Aussi est-il essentiel de trouver dans le nouveau pays où l’on se retrouve des repères qui rappellent d’où l’on vient.

Une association comme Pro-Diaspora France permet d’apporter, malgré ses modestes moyens, un petit peu de Moldavie à ceux qui l’ont quittée. (........)Suite:  http://moldavie.fr/spip.php?article2080


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu